onsdag 29. august 2007

Høstfornemmelser ......

Hm. For tiden lider jeg av høst-tretthet, og føler meg som en grevling som klargjør seg for å overvintre i hi. Fryser og gjesper mye av tiden, trives best under pleddet med tente stearinlys og en kopp karamell-te med melk. Sover middagslur og legger meg tidlig. Her ser dere en snutt av kjøkkenet mitt - litt i tussmørket. Under vinduet har jeg en gammel slagbenk jeg fant på ett brukmarked, full av puter er den ikke lett å se. Under voksduken har jeg ett gammel klaffebord, og bruker samme stoler som i spisestua, kjekt om vi er mange. Like stoler uansett.
Har nettopp fått ordnet ett gjesterom, mangler liftgardin, stoffet ligger klart. Må bare finne arbeidslysten.
Har litt for mange prosjekter for øyeblikket, og må begynne å få noe ferdig. Har hvitmalte vegger, og en vegg med tapet fra Osborne og Little. Det ble så fint, så foreløpig har jeg ikke hjerte til å henge noe på veggen. Lurer på om jeg skal sette spiker`n i taklista, slik at jeg ikke får hull i tapeten. For en liten stund siden vasket vi husfasaden, og etter det har vinduene vært umulig å få rene, grå striper som ikke har vært mulig å gnikke vekk. Fikk i dag låne en boks med FIX - UNIVERSAL av naboen, og jammen ble alt borte. Vinduene ble skinnende rene, uten at jeg gne på meg en senebetennelse. Gjett om jeg ble glad, var redd vinduene var ødelagt. Gjesp. Nå har jeg tenkt å tusle i seng. Natta!

onsdag 22. august 2007

I huset ......

Som jeg har nevnt tidligere, så påløper det utrolig mange kostnader når man bygger. I spisestua startet vi opp med bord og stoler i syrelutet furu, som jo var veldig populært den gangen vi etablerte oss. Passet ikke spesielt bra inn, men ettersom vi hadde de fra før, var det greie kostnader å slippe i begynnelsen. Etterhvert har vi byttet alt ut, og spisestuemøblementet solgte vi.

Er ikke spesielt glad i komplette møblement, så her har vi stoler fra IKEA, kom over to rimelig hvitmalte bord hos Living, (har et kvadratisk rom, så jeg har satt to bord med langsidene mot hverandre.) supplerte etterhvert med ett konsollbord. Det siste som kom på plass var veggskapet. Alt er i forskjellige hvitnyanser, og gjør at det blir ett helhetlig inntrykk allikevel. Det er speilbrystning nederst på veggene, og så har jeg lasert med en trøye. Fargen heter Gustaviansk blå, og gir rommet en svalt preg.

Ene enden av rommet har tett med vinduer, så det føles litt som en glassveranda og gir masse lys. Lysekronen hadde svigermor på loftet, og den fikk vi da vi flyttet inn. Den var gullfarget, og det passet ikke helt med de kalde fargene i rommet. Jeg tok derfor av alle prismene og spraylakkerte den i en sølvgrå farge, og med noen nye, litt lengre prismer nederst, fikk vi en unik belysningskilde nesten uten kostnad. Er blitt veldig glad i dette rommet, og det er veldig gøy å dekke til selskaper der, alt fra barnebursdager med temaer som prinsesser, sabeltann og Petter Solberg, middager og høytider. Har også juleverksted her med mine venninner en gang i uka, gjennom november måned. Ettersom vi har soverommene i annen etasje, så er tanken på spisestua, at den kan gjøres om til ett soverom, slik at vi kan bo på en flate hvis det er behov for det.

mandag 20. august 2007

Skolestart .................
Det er i grunnen rart, men jeg husker så godt hvor vanskelig det var å sovne kvelden før skolen begynte. Ofte la man seg litt tidligere, slik at man, fornuftig nok skulle få nok søvn. Samme prosedyre ble utført her i går kveld. Nydusjet, med de nøye utvalge klærne som lå klar på stolen, inne på prinsesserommet, ligger prinsessa som skal opp i tredje klasse og får ikke sove. Lydbok med Harry Potter dysser henne til slutt i søvn. Mor våkner av at en liten kropp legger seg inn under dyna, og ett raskt blikk på klokka viser kvart over fem i dag morges. Skal vi snart stå opp, hviskes det? Nei, legg deg ned og sov, var returbeskjeden. Senere samme morgen står hun klar, med flettet hår, nye klær og skikkelig vondt i magen. Plutselig er jeg 29 år tilbake i tid. Tidligere i sommer måtte jeg begi meg ut på en større ekspedisjon opp på mine foreldres loft, med beskjed om å få ryddet i alle mine esker. En titt der oppe kunne ta motet fra selv en med langt fremskreden ryddemani, og jeg må innrømme at en ganske stor andel av dette var mitt. Hadde jo gjemt på alt av skolebøker, over tyve spiralhefter med nøye utklipte og innlimte bilder av skuespillere, konglige og musikkutøvere fra det glade 80-tallet. Her var det Dynastiet, Diana, Duran Duran, Carola og utallige andre. Dette kan jo ikke kastes, tenk på alle de timene jeg hadde lagt ned og bakerst i hver bok hadde jeg notert ut fra alle innlimte personer hvor mange bilde som var representert. Skrudd i hode allerede da!
Gleden var stor da jeg etterhvert fant min første ransel, den røde på bilde, min første ABC, minnebok og eske på eske med skolebøker. Har nå bare tatt vare på noen få, jeg har jo ikke plass nok. Har kastet mengder med tegninger, keramikkhoder og andre figurer, moderne kunst, forsøk på både det ene og det andre. Alt lagd på sløyden eller håndarbeiden på barneskolen. Utslitte skoledagbøker, gammel sminke, interesante pynteting; som en vase formet som en fot, og alt mulig annet. Deilig å se at det har vært en utvikling, at jeg ikke har stått på stedet hvil!
For ett øyeblikk siden stormet prinsessa inn, etter endt skoledag. Hun hadde stø kurs mot døra med hjerte på og knapt nok tid til å si hei og at hun må ha med svømmetøy i morgen. Dette hastet, og igjen fikk jeg ett flashback. Dette hadde jeg vært med på før! ;0)
Senere i dag må ermene brettes opp, saks, tape og bokbind finnes frem. Nå er det tid for innbinding og merking av alle bøkene i ranselen. En bunke papirer fra skole med informasjon om nye rutiner og andre beskjeder.
Hah! Sommeren er over, hverdagen er her igjen og godt er det!

fredag 17. august 2007

Endelig helg ........
De siste dagene har jeg hatt så lyst til å ta frem symaskinen igjen. Så med stor inspirasjon fra siste TILDA-boka, og en tur til Panduro for å få tak i litt bomullsvatt, har jeg sydd meg to "presskannevarmere" til presskanna mi. Etter å ha fått tilpasset mønstret til min kanne fra IKEA, så gikk det lekende lett med produksjon. Jeg ble veldig fornøyd, og tror jeg kommer til å lage flere. Hm! En til jul, en til påske ........ ja, dere skjønner bildet? På den turkise har jeg brodert en rose, som skulle matche rosene på borden øverst. Dette ble ikke ett vakkert syn, for er det noe jeg ikke kan, så er det brodering. Det er jo helt umulig å få stingene til å ligge pent ved siden av hverandre. Så jeg trøster meg med at det tross alt er håndlagd, og jeg ser jo hva det forestiller.

At høsten nærmer seg gjør noe med husmoren i meg, og jeg begynner å føle meg rede til vindusvask og annen, mer inngående vask av lister og vegger. Spindelvev og flueskitt dukker frem på de underligste steder. Som sagt begynner jeg å føle meg rede, det drøyer vel litt før jeg opparbeider meg nok arbeidslyst, men bakt en dobbel runde rundstykker har jeg jeg gjort. Kjekt å ha litt i fryseren tenkte jeg, men her i huset er de gale etter gjærbakst. Så det ble ikke noe igjen til frysing. God helg til dere alle!

mandag 13. august 2007

Holde seg flytende .......var helga omme, og ny uke i gang. Sønnen i huset har nå hatt nedtelling for oppstart i barnehagen igjen. Nå synes han at ferien hadde vært lang nok, fem uke holdt. I går var vi i barnedåp, og det er alltid hyggelig. Siden vi ga penger, synes jeg det ikke er like koselig med bare en konvolutt, så jeg fant en søt blåmalt finèreske hos Panduro, satte sløyfe kun på lokket, slik at man kan åpne esken uten å ta av sløyfa. Er veldig glad i Tilda-serien, synes de har så mye søtt og vakkert. De arkene med figurer er jo så kjekke å lage kort av, man kan lage så mange kombinasjoner, og så er det moro å gi noe som er litt annerledes og personlig. Som regel pleier jeg å dikte ett vers inni, men nå for tida er jeg helt tom. Satte inn første vers av "da lykkeliten kom til verden", det fungerer fint med vers fra barnesanger også.I tillegg hadde jeg bakt med en bærterte, som jeg pleier å lage fra 17. mai og ut sommeren.
(Legger oppskriften på siden) Den er alltid populær, og forsvinner fort.


I dag har jeg prøvd noe spennende, kan dere tro. Sammen med lillesøstra mi, har jeg vært i en floatingtank. (I hver vår, altså) Prinsippet her er at man ligger vektløs og flyter i en tank med veldig salt vann. Dette er veldig avslappende og avstressende, i hvertfall når man først tør slippe taket og gi seg hen. Vannet er varmt, og du ligger i "Evas drakt", kun iført ørepropper, deilig og avslappende musikk fyller tanken og etterhvert klarer man å la tankene fare. Gå inn på http://www.teamkraft.no/ og les, hvis dere vil vite mer. Man blir litt døsen etterpå, så jeg må innrømme at jeg har slumret litt på sofaen i ettermiddag.

fredag 10. august 2007

Uteliv......Denne sommeren har vi jo ikke fått vært så mye ute som vi pleier.Ingen ting er som sene,
varme kvelder med kaffekoppen, sittende og bare nyte stillheten. Da vi bygde huset, var ett av mine høyeste ønsker (blandt veldig mange andre) en overbygd terrasse. Den er vi bare så glad i, kan brukes uansett vær. En annen ting er jo, at da kan man bruke møbler og tekstiler som man ikke hadde brukt ellers.

Dagsenga er bare så deilig, etter en lang dag og middag fortært. Da finnes det ikke noe bedre enn å legge seg ned med en god bok. For å skjerme oss mot innsyn og ettermiddagssola, funderte jeg lenge på hva jeg skulle bruke. Tenkte på liftgardiner, bambus rullegardiner, perleforheng eller tynne gardinlengder. Endte med tynne, hvite bomullsgardiner som jeg fant i en restekasse på IKEA. Dette fungerer helt fint, og jeg impregnerer dem med flytende middel i vaskemaskinen. De holder seg veldig fine, og vaskes kun 1 gang i løpet av sommeren. Over spisebordet har jeg hengt en patinert jernlysekrone fra Miljõgården, den har i hele sommer ventet på strømtilførsel. Og ettersom jeg er gift med elektrikkeren, så tar jo slike ting ganske lang tid. Så jeg regner med at lykken står meg bi neste sommer. I bakgrunnen kan dere se ett glimt av lekestue vår. Den er flittig brukt både dag og natt. Mer om den kommer senere en gang. Det impreginerte tregulvet har jeg beiset med terrassebeis - "Burma Teak". Det gir gulvet et lunt og dempet preg. Terrassen er ikke så stor, jeg ville heller ha flere små plasser, enn en stor.

torsdag 9. august 2007

Hva jeg glemte ........


Raskt innom! Må bare vise frem den fine sofaen jeg fant på Finn.no.
Planen er å male treverket hvitt og trekke den med ubleket lin.Tenkte bruke litt store
naturperler istedet for knapper i ryggen.
Tror den kan bli ganske lekker, når jeg får somlet meg til det. Funderer på hvordan jeg lettest kan
få fjernet alle de naglene som sitter tett i tett både foran og bak.

Nå skal jeg gå ut i solen, altså! Skal bare lage litt pannekakerøre først, tar enkel middag i dag.

Varmt, varmt, men klage kan vi ikke ..........

Hah! Skal si jeg var overrasket over hyggelige kommentarer, da jeg endelig fikk satt meg ned foran pc`n igjen. Har regnet med at jeg mumlet her for meg selv, jeg. Er såpass grønn ennå, så jeg har ikke forstått om jeg kan svare dere direkte på min blogg eller om jeg må inn på deres. Dette skal jeg forske litt på.

Etter hjemkosten fra Krakow har jeg benyttet oppholdsværet til å luke 65 meter hekk,
for er det noe som har trivdes i vår regnfulle sommer, så er det ugresset. Men du verden, så pent det blir etterpå.

Krakow ja. Da kommer man nesten ikke utenom Auschwitz og Birkenau, og det kan man si var en spesiell opplevelse. Vi har (4 voksne) vandret blandt tortureringsrom, rom fylt av avklippet hår, briller, tannbørster, kofferter, sko og barneklær i flere timer. Over 1,5 millioner mennesker mistet livet sitt her, så man blir ganske ydmyk.

Det er jo egentlig både vondt og godt på en gang; vondt å se de ufattelige påfunn og nedverdigende ting alle disse menneskene ble utsatt for, og samtidig godt at det er tatt vare på, slik at dette aldri glemmes.

Dette kan aboslutt anbefales og bli med på en av de guidede turene, de kommer med masse verdifulle opplysninger som ikke står på plakatene som finnes rundt på områdene.

Husk gode sko og vannflaske.Ja, alt er jo ikke bare trist og leit i Polen, da. Har man vært i Praha, som jeg har, så vil man stort sett hele tiden finne likheter på bygninger, utforming av gater og bybilde. Vi har spist mye god mat og den lokale ølen kan på det varmeste anbefales. Ikke så mye spennende i butikkene i gata, med på det store senteret Galleria Krakow, var det tre store etasjer med butikker, mange som ikke finnes i Norge. Som vanlig er det far og barna som ender opp med mest, mor kom hjem med 1 par sko til halv pris.

Vi var også på tur til Wieliczka, en av verdens eldste og største saltgruver. Vi ble guidet ca. 160 meter ned i bakken, og alt vi så var av salt, det så jo ut som stein, skulpturer, kapell og en stor flott katadral, hvor det ble viet ca. 6 par i året, det ble holdt gudstjenste der hver søndag og konserter, Herborg Kråkevik hadde opptrådd der.
Selv prismene i lysekronene er laget av saltstener, alteret og urner.
Det er en utrolig fin opplevelse, så fasinerende å se hva menneskehender har klart å få til gjennom 700 år.

Nå skal jeg ta meg en tur ut i solen.
Vi sees!

Noen av de mest populære innleggene mine...