På tur til Tallinn ......


Denne langweek-enden har jeg tilbrakt i Tallin. Vi bodde på ett hotell som bare har vært i gang ett år. Det lå rett over veien for gamlebyen, og gangavstand til det meste. Mye lekker design på alt fra krana på vasken til møblene nede i resepsjons og barområdet. På veggen inn til badet var det satt opp en vegg i glass, den hadde en transparent folie med forstørrede epleblomster. Vakre mosaicfliser på gulvet og ikke ett av disse grusomme, ekstra sparsomme dusjene, hvor det nesten er umulig å få skylt ut shampo`n. Minibaren er innfelt i innredningen, høyglanset hvit, som rommer klesskap og safe i tillegg. Kult med glassdør.Det gav en utrolig fin effekt. Jeg har vært med min mann som ledsager, han har vært på konferanser med en av leverandørene sine.
Ettersom jeg ikke hadde vært i Tallinn før, hoppet jeg over SPA-behandlinger, og inntok den vakre gamlebyen til fots.

Tallinn er en av Europas best bevarte gamlebyer, og står på UNESCOs liste. Ikke rart med vakre middelalderbygninger i kalksten, ortodoks kirke med løkkupler, smale smug med de vakreste bygg og små detaljer.Jeg har vandret rundt på brostein, omkring borgområdet og i de fleste kriker og kroker. Helt alene, med soundtracket til Mamma Mia på øret. Mannen i mitt liv har vært på foredrag etter foredrag, mens jeg har sittet med nystekte kanelsnurr og en god kopp kaffe på kafè.

Tatt små pauser, sittet på en krakk både her og der, tatt bilder, lest i reisehåndboka og sett på livet. Små japanske turister og yrer rundt med både kamera og film.


Fredag hadde vi damene den store gleden av å treffe selveste "Blomster-Finn", vi startet dagen med sjampanje før frokost, han tok oss med på ett lite blomstermarked og deretter foredrag/kurs tilbake på hotellet.

Finn var like hjertevarm, underholdene og rett frem som han er på skjermen. Det ble mye latter, den dagen, kan dere tro. De estiske blomsterselgerene skjønte vel ikke hvem som traff dem, virket ikke som om det var dagligdags at det kom en flokk inn, som kjøpte bøttevis med blomster. Men de summet seg raskt da Finn prøvde å prute, rabatt var de mer lei å gi, enda de hadde vel dagsomsettingen i løpet av en halvtime - før elve på formiddagen.


Her har han satt vinglass med stett i en ring, og fylt dem med tyttebærlyng, rosa roser, kornblomster og ryllikk. Bordplaten i bøk - laminat ble dekket med roseblader, slik at den ikke syntes. For Finn var som de fleste av oss, ikke så begeistret for dette furuhelvetet vi nordmenn omgir oss med.

Her er det ett enkelt sort serveringsfat i plast som gjør nytten. Blomsterbuketter på hell, kan man bare knipe av blomsterhodene, og legge de i vann - da kan man utnytte blomstene lenger. Finn kaster ei heller aldri stilkene han snitter av, de kan alltids brukes til noe.


Den ene kvelden satt vi ved langbord på "Peppersack", en restaurant i middelalderstil - huset er fra den tiden. Bord og stoler var i grov eik med linputer til å sitte på, og benkene langs veggen hadde saltsekker fylt med isopor som ryggputer.

Menyen var av gammel, tradisjonell årgang - med saltet svineknoke, kålrot, gulrøtter og poteter. De har forresten veldig godt lokalt øl i Tallinn.

Lørdag var det felles omvisning for både damer og herrer. Gående i gamlebyen med guide, fikk vi smakebiter av Tallinns rikholde historie. Plustelig ble vi stoppet av "KGB", og dyttet inn på denne gamle bussen. De skrek og hoiet på russisk, og så var vi på vei til det gamle, nedlagte fengslet som KGB brukte frem til de ble frie i 1991. Der måtte vi fotograferes -mugshot, fingeravtrykk ble tatt, og vi ble da fengslet. Vi gjorde jo dette for moro skyld, men alvoret ligger jo i bakhodet. For dette har jo skjedd med mange mennesker der før - på ekte.

Da prinsen sluttet i barnehagen og ble skolegutt, lagde jeg en liten hilsen til alle tantene i barnehagen. De fikk hvert sitt hjerte med bilde av en liten pike og gutt. Den lille jenta er faktisk mamma`n til Marit som jobber i butikken min. Og gutten er onkelen.

Nå er hverdagen her igjen, og vi har jammen ramlet over i september. Det blir mer og mer høst, lønnebladene på trærne ved butikken begynner å bli gule og lufta er skarp. Jeg har desverre ikke rukket å se innom noen av dere på lenge, men jeg leser aboslutt alle kommentarene deres. Ser at det har vært spørsmål om flere bilder av butikken. Nå er det ikke noe nytt og spennende der ennå, vi har salg på sommervarer og venter spent på høstens varer. Venter med nye bilder til da. Ellers ønskes alle en riktig fin uke!

Kommentarer

ceciliegrut sa…
Jeg fikk desverre ikke så mye tid til å kikke i byen da vi var i Tallin, kun en tur innom gamlebyen på kvelden for å spise. (Var der med jobben til mannen). Men vi besøkte en øy på utsiden av Estland (Saramaa), og der var det skikkelig fint! Vi var der og feiret midtsommeraften, noe som er stort i Estland. Vi ble godt kjent med flere av de på festen (Estledere), så man skal ikke se bort ifra at vi tar en tur igjen.. Da blir det mer tid til shopping, det skal jeg love deg!

Fine bilder! Og så moro å treffe Blomster-Finn da! Han er jo så artig :o)
Anonym sa…
Tallinn ser vakker ut - byen står på listen min over fremtidige langhelg-byer.
☆Therese sa…
Ser ut som Tallinn er verdt et besøk!! Mange flotte bilder.

Nydelig gave de ansatte i barnehagen fikk da (skulle vist vært ansatt der...).

Ha en fin uke du også :o)
Ser ut som du har hatt en fin fin tur til Tallin:) Kunne godt tenkt meg et besøk der ja. Kjenpefine bilder. God kveld,klem Tone
tinemor sa…
Ser ut til å være en utrolig flott og sjarmerende by Tallinn.
Har aldri vært der selv.
Men skjønner av bildene at du må ha hatt en fantastisk tur!
Flotte hjerter til gave da. Du blir nok husket av tantene "fore ever" nå!
;-)
charm design sa…
Så ut som en fantastisk by,kansje tallinn skal settes på ønske listen over reise utflukter.Finnes ikke noe bedre enn å ha noen timer for seg selv til bare å traske rundt å titte.synes jeg ser deg med mamma mia på ørene ja.Du sang sikkert litt høyt(men det merker man jo ikke selv)man får bare noen rare blikk.
Gleder meg til høst nyhetene kommer,ha en fin dag.
Tallin hørtes jo fantastisk ut. Har aldri vært der, bare snakket om at der skulle i ha vært...engang!
Heldige de "tantene" som fikk slike hjerter, de så jo kjempefine ut. De ble sikkert godt mottatt!
Ha en fin dag videre!
ENGEL sa…
jeg skulle gitt mye for å være bhg tante til barna dine,for så fine hjerter kunne jeg tenkt meg;)))))
Charlotte sa…
Tallin er virkelig en vakker by!Den står på listen over de stedene jeg har lyst til å besøke i nær framtid. Bildene dine er veldig vakre!

Hjertene var jo bare kjempeskjønne! En veldig god idè! Lovte damene i Poden sin bhg at de skulle få noe nå i høst (da jeg ikke rakk å gi dem noe før sommeren), og har lenge lurt på hva det skulle være. Tenkte på en stor godteskål som de kunne ha på pauserommet, men jeg vet at damene der prøver å holde seg unna kakene som ungene har med i forbindelse med bursdager, så da er det ikke kjekt hvis jeg skulle komme med godteri! Men idèen din var super, så vi får se om det kanskje blir noen hjerter på dem også. Hjertene har jo en symbolsk verdi også, som gjør det til en veldig fin ting å gi bort!

Ønsker deg en finfin fredag og en riktig god helg :D
Grip dagen sa…
Dette var et herlig innlegg!
Det var gøy å se bilder fra Tallin. Jeg kjente meg igjen! Vi var nemlig på jentetur der før jul.

Det må også vært en opplevelse å møte blomster-Finn! Jeg synes han er en flott person. Energien hans smitter. Slike folk er gode å ha!

Jeg ville så gjerne oppleve han da han besøkte vår lokale blomsterbutikk for endel år siden. Men jeg kunne da hverken gå eller stå pga et komplisert svangerskap...
Kunne ikke akkurat komme trillende inn på foredraget hans...
Håper sjanser byr seg igjen.

Det er deilig med folk som gir en energi!

Ha ei flott helg!
Klem Marit
LAPPEQURI sa…
Hei ser ut til dere hadde det flott i tallin:-) Gosh hvilken flott gave du laget når prinsen sluttet i barnehagen:-)
Ha ei fin og kreativ uke:-9
MiaMaria sa…
Hje!

Vilken härlig tur till Tallin, dit skulle manju fara...

Mamma Mia måste man ju se, har inte gjort det ännu men ska...

Ha´en bra helg!
MiaMaria
Åååå, jeg koste meg skikkelig med disse bildene! Gamlebyen i Tallin er fantastisk flott! Jeg var der for 5 år siden - stemningen, brogatene, de flotte bygningene og alle cafeene - herlig!! Vi var og spiste på den middelalderrestauranten vi også - en opplevelse:)

Takk for en hyggelig mimrestund.
Klem Anette
MeyBiMe sa…
Å nå føler jeg nesten som jeg også har vært der......
Herlige bilder du viser!!!!
Sikkert artig å treffe blomster Finn tenker jeg!
Nydelige hjerter du hadde laget til alle i barnehagen!!! Veldig god ide!
Ha en fin helg videre!!!
Therese sa…
Champis med Blomster Finn du, her er det det jammen ikke noe fuffu ;) Mange fine bilder du har tatt. Takk for at du delte de med oss. Det ligger en award til deg på bloggen min.

Ha en fin søndag :)
Denne fikk jeg av Ida.
Hun har laget en utmerkelse
som hun vil dele med mennesker og blogger
som insprerer.
Blogging for henne handler om å dele og å bli
inspirert.
Gjennom bilder og ord.
Ida har laget en ny vri når hun skal dele den ut.
Alle mottagere av utmerkelsen vil få besøk
i løpet av dagen, der mottager legger igjen en liten beskjed om dette.
Siden kan mottageren selv, om ønskelig, dele den med mennesker som inspirerer.
Nå har du fått den av meg. Kom inn og hent den da:))))
Hei igjen. Glemte jo å si at jeg har lest om turen din da, og storkost meg. Så flott den turen måtte være. Ønsker deg ei fin ny uke i september:))))
Ingrid sa…
Ser ut som du har hatt en herlig tur! Det er gode minner å ta med seg når høstmørke kommer krypende.. :)
elisabeth sa…
Jepp vi bor og jobber midt oppi herligheten....hahaha;) Og dusj har vi heller ikke!!!

Og du, jeg hadde gjerne hatt en dag med selveste FINN, man må jo bare bli glad og energisk i hans selskap:)) Håper virkelig du får sove ordentlig i natt da...må passe på armene , jeg har vært lam i en i en periode, og nooooo goood!
Anonym sa…
Hei, så flotte bilder fra Tallin:)
Fikk virkelig lyst til å ta en tur dit.
Ha en hyggelig dag:)

Vennlig hilsen Kari Ann

Populære innlegg